Laatste update woensdag, 6 december 2023
maandag, 9 april 2018 Actueel
Rond 1 september zal aan de Hegedyk onder Marsum een nieuwe zorglocatie geopend worden. De zorglocatie komt in de voormalige boerderij Groot Dotingastate. Dotinga-zorg bv zal ruimte gaan bieden aan tien bewoners, in twee woningen van vijf. Het initiatief hiertoe is genomen door Marten Hoekstra en Annelies Postuma. Marten is ook eigenaar van de zorgboerderij “De Buorren” in Blessum. Hier is hij samen met zijn toenmalige partner Griet in 2008 begonnen. Met zijn ruim tien jaar ervaring weet hij dus waar hij het over heeft.
Voor Annelies Postma geldt dat net zo. Ze werkt zo’n vijf jaar op de zorgboerderij in Blessum. “Het blijft een grote stap. Het is een giga investering. Vier jaar geleden wilde ik het al graag. Toen was het financieel niet haalbaar. De focus lag er even vanaf, maar elke keer kwam het terug. Ik sliep er wel eens niet van. Ik was dan bang dat het nooit door zou gaan, maar ik wilde het zo graag. Onze doelgroep past niet goed bij de rest. We moeten deze boerderij zien te krijgen, piekerde ik dan. In 2016 heb ik weer opnieuw contact opgenomen met de Poptastichting. We hebben onze plannen gepresenteerd aan de voogden en rentmeester. De Poptastichting heeft gelukkig wel een link met maatschappelijk georiënteerde plannen. Zo werd de koop van Dotingastate, met 3 Ha grond erbij via erfpacht, een feit. Daar waren we beiden heel er blij mee. Het is voor ons een toplocatie. Het is een mooie plek. Het biedt een goede mogelijkheid om een eigen sfeer op te bouwen. En toch is het dicht bij de bewoonde wereld. Maar dan begint het pas echt. De plannen moeten verder uitgewerkt worden. We zijn half januari met de verbouwing gestart. De hele achterkant is leeggehaald. Beide betonnen vloeren zijn er uitgebroken, de bewapening voor de nieuwe vloer is gelegd. De vloerverwarming ook, met maar liefst 4,5 km aan leiding. Eind maart is de nieuwe vloer gestort.
De doelgroep waar we ons op richten zijn de kinderen in de leeftijd van 6 – 15 jaar. In principe is het tot hun 18e mogelijk. Onze doelgroep is specifiek. Het zijn kwetsbare kinderen, vaak met een hechtingstoornis, soms getraumatiseerd en met weinig basisvertrouwen en vaak een verleden van wisselende groepen. Juist niet passend bij hun. Je gunt ze een thuis. Wij hopen ze dat straks hier te kunnen gaan bieden. De Jeugdinspectie heeft haar toestemming gegeven. We zijn door de keuring heen gekomen. Hun huis heeft straks een eigen voordeur, er komt een atelier en er is een kleine huiskamer voor kinderen die een bezoekregeling met hun ouders hebben. Ze hebben dan hun eigen plek daarvoor. Ze zitten In Deinum op school, sommigen gaan naar speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs. Ze kunnen moeilijk elders in Friesland geplaatst worden. In onze provincie hebben veel zorgboerderijen de deuren moeten sluiten. Vaak om financiële redenen. Het is mooi dat er voor deze kinderen een locatie in Friesland bijkomt. Dicht bij de ouders. We hopen dat ze uiteindelijk weer terug kunnen naar hun ouders. Dat blijft ons streven, maar we weten ook dat het niet voor elk kind haalbaar is. Ook dan willen we ze opvang en begeleiding bieden. Dan kunnen ze bij ons blijven tot hun 18e, maar daarna is het vaak speuren naar een goede vervolgplek”, aldus Marten en Annelies.
Beiden vertellen gedreven en gepassioneerd over hun werk en hun nieuwe project in Marsum. Tijdens het gesprek gaat meerdere keren de telefoon. Een aantal keren komen apps binnen. Een enkele wordt tussendoor direct beantwoord. Ze zijn achterwacht voor de begeleiding. Het is duidelijk dat er veel moet gebeuren. “We zijn niet vaak echt vrij. Een baan 24/7, zegt Annelies lachend. Gelukkig hebben we beiden veel plezier aan ons werk, anders lukt het ook niet”.
Marten zat vroeger in de wegenbouw, maar als jongen werkte hij bij een boer in Broeksterwoude. Dat is altijd blijven hangen. “Ik wilde altijd een eigen boerderij met eigen met vee. Toen hoorde ik dat de boerderij van Jetze Baarda in Blessum in de verkoop stond. Die heb ik toen gekocht. Dat was een groot avontuur. Het was het begin van de crisisperiode. De zorgboerderij heb ik toen samen met Griet opgestart. Eerst wat jongvee, toen dagbesteding en weekendlogies erbij. Ik zou nog vijf jaar doorwerken in de wegenbouw, maar na twee jaar was het al niet meer te combineren. Het bleek een drukke baan te zijn om een zorgboerderij te runnen. Je werkt je vaak een slag in de rondte. Het werk kan ik moeilijk loslaten. Je voelt je verantwoordelijk voor de bewoners en cliënten en ook voor het personeel. We zijn alleen echt vrij als we op vakantie gaan. Het bestaansrecht voor een zorgboerderij staat wel eens ter discussie. Ze zijn er ook in vele soorten en maten. We krijgen straks rechtstreeks onze opdrachten binnen van het sociaal domein Friesland. Daarvoor zaten we onder Bezinn, de overkoepelende organisatie voor zorgboerderijen. We kunnen dan meer onze eigen identiteit neerzetten. De zorgwereld voor de jeugd onder de 18 is wel erg bureaucratisch geregeld. Er zijn nu twee van onze medewerkers volop bezig met het beschrijven van zorgprofielen en het maken van zorgafspraken. We hebben nu 20 mensen aan het werk, waaronder ook een orthopedagoog. De begeleiding is grotendeels HBO geschoold. We zijn nu al aan het voorsorteren in Blessum. Welke kinderen zullen het beste passen in Marsum? Het wonen met begeleiding vindt straks plaats in Marsum. De dagopvang, logeeropvang, naschoolse opvang en de opvang van (dementerende) ouderen in Blessum”.
Marten blijft Blessum samen met Griet runnen. Marsum zal hij samen met Annelies doen. Dotingastate voelt als een jubileumcadeau voor Marten. De boerderij heeft bijna vier jaar lang leeg gestaan. Het krijgt straks een prachtige bestemming. We verheugen ons sterk op de opening, aldus Marten en Annelies.
Op de foto’s: Initiatiefnemers Marten Hoekstra en Annelies Postuma, de nieuwe vloer in de boerderij en bouwtekeningen.
06-12-2023 Prikbord
03-12-2023 Prikbord
09-11-2023 Kerknieuws
05-10-2023 Kerknieuws
12-09-2023 Kerknieuws